Gå til hovedindhold

Glukosemålere implementeres

Implementering af kontinuerlige glukosemålere, CGM, forventes at give en bedre kvalitet i håndtering af diabetes, øge borgernes frihed og spare tid hos kommunen.

Indhold

    Teknologi

    Teknologien kontinuerlig glukosemåling, CGM, monitorerer diabetes og gør det muligt at forebygge hyper- og hypoglykæmi, det vil sige henholdsvis lavt og forhøjet blodsukker, og følgerne heraf.

    En kontinuerlig glukosemåler virker ved, at en lille sensor sættes ind under huden. Sensoren er forbundet til en sender, der sidder på huden ved hjælp af et plaster. Sensoren måler hele tiden mængden af sukker i underhudens vævsvæske.

    Data sendes automatisk, uden at man skal gøre andet end at have sin mobiltelefon /aflæser i nærheden af sensoren. 

     

    Formål

    Teknologien gør det unødvendigt for patienten/borgeren at skulle stikke sig flere gange dagligt for at måle blodsukkerværdi.

    Borgeren forventes at få et mere stabilt glukoseniveau og dermed potentielt færre senfølger.

    Prøvehandlinger har vist, at borgeren føler større tryghed og dermed øget livskvalitet ved monitorering og døgnbaseret opsamling af data.

    Prøvehandlinger har vist, at medarbejderne sparer tid:

    • Borgerne varetager i højere grad selv målingen.
    • Den praktiserende læge ordinerer færre ”unødvendige” kontrolmålinger pga. stort datamateriale fra CGM.
    • Dataoverførsel automatiseres versus nuværende manuel praksis.
    • Gennem den større mængde data og bedre indblik i borgerens tilstand sker der en opkvalificering, som betyder, at medarbejderne kan udfordre de ordinerede målinger, som er overflødige.
    • Alarmfunktion ved CGM forebygger hypoglykæmi, hvilket kan forebygge fald.

    Det forventes, at målet for tidsbesparelser kan registreres i 2027. Den fulde økonomiske gevinst ved indsatsen vil finde sted efter 10-20 år. 

     

    Målgruppe

    Målgruppen er aarhusianere med alle former for diabetes, der modtager hjælp til insulin og/eller blodsukkermåling i Pleje & Rehabilitering, Sundhed & Forebyggelse samt Ældre & Omsorg.

    Kognitivt svækkede borgere kan have svært ved at samarbejde om at beholde FGM-vævssensor på, så implementeringen på plejehjem vil forventeligt ikke ville være lige så stor her som i Sundhedsenhederne og i hjemmeplejen.

     

    Projektstyring

    Projektleder Mette Callsen, projektmedarbejder Ditte Hald, begge Velfærdsteknologi & Hjælpemidler.

    Sidst opdateret: 8. maj 2024