30. sept. 2024 | Præsentation af fremtidens velfærdsteknologier
EU-projekt ACE afholdt den 30. september 2024 en fysisk præsentationsdag, en såkaldt showcase, på Dokk1 i Aarhus, hvor deltagerne fik kendskab til 10 velfærdsteknologier.
Udfordringen i ældreplejen i den vestlige verden er bl.a., at der bliver flere og flere ældre med kroniske sygdomme, og vi bliver færre og færre til at tage hånd om dem. Her kommer velfærdsteknologi ind i billedet.
Virtuelle besøg
Et godt eksempel på, at man kan levere en god ydelse og samtidig spare de på de knappe personaleressourcer, er virtuelle besøg. Erfaringen fra Aarhus Kommuner og mange andre kommuner i Danmark er, at mange besøg kan klares fint over en skærm. Det kan fx være hjælp til medicinindtag, til lettere madlavning og spisning og endda hjælp til at gå i bad. Her udformes det virtuelle besøg som et kontrolopkald før og efter badet.
Modtagerne af virtuelle besøg i Aarhus Kommune er yderst tilfredse med ordningen.
Foto: Ida Hovgaard, showcase-deltager og pensionist, tidligere forebyggelseskonsulent (ældreområdet)
Ida Hovgaard var især begejstret for det intelligente drikkeglas Aquatime, som hun sagtens kan se anvendelse for i private hjem. Hun håber på en udvikling af og prissætning på glasset, så det bliver tilgængeligt for flere. Ida Hovgaard har tidligere befundet sig i en situation som pårørende og hjælper, hvor glasset ville have gjort en forskel, fortæller hun.
Foto: Samuel Thrysøe, showcase-deltager og uddannelsesansvarlig for Ingeniøruddannelsen i Sundhedsteknologi på Aarhus Universitet, AU.
Med en faglig baggrund, der matcher dagens velfærdsteknologiske tema, er Samuel Thrysøe ikke i tvivl om, at han får sin bolig fuld af velfærdsteknologi, hvis han engang får behovet. Samuel Thrysøe har dog et enkelt forbehold; han ser nogle store udfordringer i de mange forskellige it-systemer, som de velfærdsteknologiske løsninger anvender, der ikke nødvendigvis taler sammen. Det er udfordringer, der bør løses af hensyn til funktionalitet og brugervenlighed, mener han.
Nye vågeteknologier
Noget af det, der rører på sig på teknologiområdet, er sensorteknologier til overvågning. Man kan også kalde det vågeteknologier. Der er generel modstand mod kameraovervågning blandt politikere og borgere, men nu mener flere virksomheder, at de har knækket nødden.
Den danske virksomhed Teton.ai har udviklet en vågeteknologi, der fx kan registrere, om en borger har forladt sin seng og hvor længe; det banebrydende ved teknologien er, at den gengiver mennesker som små tegneseriefigurer. Man kan ikke se detaljer på en persons krop eller ansigt, og man kan dermed ikke identificere vedkommende ud fra billederne. Det sikrer, at teknologien lever op til den databeskyttelse, som alle har krav på.
De 10 cases
- Generationernes Hus, Aarhus Kommune
- e-Team til virtuelle besøg / skærmbesøg, flere kommuner, herunder Aarhus Kommune
- Wear & Care, sensor til montering på ble til mennesker med inkontinens (plejehjem)
- Teton.ai, vågeteknologi der gengiver mennesker anonymiseret; udviklet og taget i i brug på hospitaler og plejehjem
- Ward 24/7 / WardHome, ligner et pulsur og måler patienters værdier de første par dage efter udskrivelse fra hospitalet; skabe tryghed
- Aquatime, intelligent drikkeglas. Påminder om at drikke; registrerer væskeindtag automatisk og erstatter væskeskema
- Det empatiske Hus, Arnhem, Holland. Udstyret med en række teknologier mhp at hjælpe mennesker med demens til at bo i eget hjem.
- OSO-AI, overvågningssystem med mikrofon, der monteres i hjemmet. Tolker lyde vha AI og sender alarm ved usædvanlige hændelser
- SfinxInside, smart dørlås til private hjem. Styres via smartPhone og app og kan fx give tidsbegrænset adgang til rengøringshjælp og varelevering
- DemensLotsen (demenslodsen) En vejledning for pårørende til mennesker med demens. Tilbyder info, relateret til stadiet af demens. Hjemmesiden er svensk, hedder prep4care.net og kræver abonnement
Arrangementet understøtter ACE's ambition om udveksling af viden om velfærdsteknologi og inddragelse af borgerne i processen. Se også EU-projekt ACE i højre side af skærmen.