Gå til hovedindhold

Livshistorier

Livshistorieteknologi til mennesker med demens og deres pårørende i Aarhus Kommune. Ved brug af teknologi ønsker projektet at undersøge mulighederne for at understøtte dialogen mellem borgere med demens og deres pårørende.

Indhold

    Teknologierne i projektet

     

    Carity ApS MemoryCube® En kube med fotos og film, som man selv lægger ind i systemet. Tilsluttes et almindeligt tv. Kuben er udviklet til mennesker med nedsat kognitiv funktion. Den aktiveres nemt ved, at man drejer den, så den side, man ønsker at se på sit tv vender opad. Kuben er velegnet til fx at dele familiebilleder og lokalhistoriske billeder, som så vises i stort format på tv-skærmen.

     

    b-near En tablet, hvor man med et enkelt tryk på en knap kan komme i videokontakt med sine pårørende. Det kontaktnetværk, man har tilføjet (børn, børnebørn osv), kan sende foto- og videohilsner via tabletten. Kontaktpersoner kan med foto angive, om de er tilgængelige eller ej. Velegnet til borgere med nedsat kognitiv funktion som fx borgere med demens, som ikke længere er i stand til at bruge en mobiltelefon.

     

    Frameo - Bring the photos of your best memories into the homes of your loved ones Digital billedramme, som kontakter (fx familie) kan sende fotos og videoer til fra mobiltelefon. Frameo kobles på wifi, men opererer i et lukket system, hvor kun inviterede kontakter har adgang. Mulighed for at sende emojis som reaktion på billeder. 

     

    Formål

    Projektet søger at bruge teknologier til at understøtte den ofte svære dialog mellem borger og pårørende. Projektets formål er at styrke brugen af den enkelte persons livshistorie, som et aktivt redskab til at understøtte personens oplevelse af have identitet og være et selvstændigt menneske med egne værdier og behov, også når man er ramt af demens. Ambitionen er, at teknologierne desuden kommer til at fremme meningsfulde aktiviteter for borgeren ud fra livshistorie-relaterede emner sammen med pårørende og medarbejdere.

     

    Målgruppe

    Målgruppen i projektet er borgere med demens, der bor på Aarhus Kommunes plejehjem og deres pårørende. Det er ambitionen at involvere 250 mennesker i omkring 100 afprøvninger i projektperioden, herunder både borgere og pårørende. Rekrutteringsgrundlaget til projektet er beboere i Aarhus kommunes 44 plejehjem og fem selvejende institutioner.

     

    Baggrund

    Mange pårørende har svært ved at bevare en god kontakt til en pårørende med demens, og det er almindeligt, at de pårørende oplever skyld og dårlig samvittighed. Projektet søger at mindske disse komplikationer for personer med demens og deres pårørende ved at anvende teknologier, der bl.a. billedmæssigt understøtter kommunikation og giver et fælles tredje til dialog med og uden sprog.

     

    Projektledelse

    Projektleder: Lotte Bagge, implementeringskonsulent, Velfærdsteknologi & Hjælpemidler

    To udførende projektmedarbejdere hjælper med opsætningen af udstyr, rådgiver undervejs og har en åben telefonlinje, hvis der er udfordringer undervejs i projektet:

    Nikolaj K. Lorentzen, teknologikonsulent DokkX

    Divin Wadimanya, teknologikonsulent, DokkX 

    De lokale velfærdsteknologipionerer står for at eksperimentere med teknologierne og få dem taget i brug i hverdagen.

     

    Fotos

    Klik på de enkelte billeder for at se, hvem der var med til kick-off på projektet.

    Sidst opdateret: 6. maj 2025