Gå til hovedindhold

Skoletoiletdagen 2019 afholdes i Aarhus

Aarhus Kommunes innovative tilgang til skoletoiletter har nået Rådet for Bedre Hygiejne, og Rådet har i år valgt at afholde Skoletoiletdagen på Sølystskolen i Egå.

 • Læs op

Indhold

  Ad, det er ulækkert

  Det er et landsdækkende problem, at elever på alle overgange i Folkeskolen ikke vil bruge skolens toiletter. Når eleverne holder sig, kan det, foruden dårlig trivsel, medføre alvorlige urinvejssygdomme. Toiletterne på skolen er samtidig det sted, hvor en central del af hygiejne og forebyggelse af smitte bør foregå, understreger Rådet for Større Hygiejne.

  Aarhus har taget fat på en sjældent set indsats i omfang og strategi for at forbedre skolernes toiletforhold (Lars Münter, Sekretariatschef for Rådet for Bedre Hygiejne)

   

  Fremtidens Skoletoiletter

  VTU-projektet Fremtidens Skoletoiletter inddrager en række fagligheder for at skabe nye typer skoletoiletter på de aarhusianske skoler. Arkitekter, rengøringspersonale, diverse håndværksfag og sundhedsplejen deltager i samarbejdet, og der benyttes nudging i projektet. I første omgang er et antal toiletter i indskolingen, mellemtrinnet og udskolingen forsøgsvis ombygget efter nye metoder. Målet med VTU-projektet er at indsamle viden, der kan anvendes, når næsten halvdelen af kommunens skoletoiletter står overfor ombygning indenfor de nærmeste par år. 

   

  Fremtidens Skoletoiletter er i liga med Bill Gates Fonden og rykker kraftigt på opfattelsen af, hvad et skoletoilet kan være. Alle lande i Europa står overfor lignende udfordringer, så her er potentiale for et eksporteventyr for Danmark på højde med vindmøllerne (Lars Münter)

   

  VTU åbner Skoletoiletdagen 2. maj 2019

  Det er koordinator for VTU, Benedikte Kruuse Lindvig, der åbner årets skoletoiletdag på Sølystskolen. Aarhus Kommunes strategi beskrives af Fiona Rubens Stenderup, Proces- og projektleder ved MBU. Sølystskolen er valgt, fordi man netop her kan fremvise eksempler på Fremtidens Skoletoiletter. Programmet for dagen omfatter faglige oplæg af internationale eksperter, der deler ud af deres viden om alt fra inkontinens og rengøring til brug af musik på skoletoiletter. Der er selvfølgelig også mulighed for at se og afprøve de ombyggede toiletter på Sølystskolen.

  Skoletoiletdagen handler om at skabe begejstring og inspiration og få folk til at ændre mindset og drømme om, at det kan blive bedre. Vi skal simpelthen turde tro på, at vi kan få bedre toiletter og bedre trivsel på skolerne (Lars Münter)

  Skoletoiletdagen | Fokus på trivsel og sundhed

  (Nyt vindue)

   

  Rådet for Bedre Hygiejne sikrer fokus på hygiejne gennem en række arrangementer, events, undersøgelser samt små og større kampagner. Rådet er en selvstændig NGO. www.bedrehygiejne.dk

  (Nyt vindue)

   

   Læs kort beskrivelse af VTU-projektet Fremtidens Skoletoiletter 

  Sidst opdateret: 4. oktober 2023