Gå til hovedindhold

Borgere og producent samarbejder om test af hybridstol

En netop afsluttet test viser, at Multi Living Chair kan spare timer i hjemmeplejen og samtidig styrke livskvaliteten for borgerne.

 • Læs op

Indhold

  Kamma Aaby er glad for sin orange Multi Living Chair, som hun har fået polstret efter eget valg. Stolen ligner ikke et hjælpemiddel, selv om den er elektrisk og udviklet til at understøtte borgeren i hverdagsaktiviteter.

  Multi Living Chair er opfundet af firmaet MultiLiving Care, der har kombineret en række kendte elementer på en ny måde som f.eks. Linak hæve-sænke-funktion, fodstøtte til hvileposition og polstring for komfort.   

  • Stolen kan køre indendørs, hvor der ikke er dørtrin
  • Den har elevationsfunktion, så man for eksempel kan nå ting i skabe i køkkenet
  • Stolens armlæn kan klappes op for at lette ind- og udstigning
  • Den har katapultsæde, der hjælper borgeren med at rejse sig

  Kamma Aaby er en af to testpersoner, der har hjulpet med udvikling af stolen. Mød hende i videoen.

  Styrker borgerens selvhjulpenhed

  Udvikling og tilretning af stolen er foregået i et samarbejde mellem leverandøren og to testpersoner. Det er især bemærkelsesværdigt, at den ene borger ved brug af stolen blev i stand til at deltage aktivt i forflytninger. Det har betydet, at man nu kan klare en forflytning med en enkelt medarbejder i stedet for to.

  Den anden borger, som er Kamma Aaby, fremhæver især, at de mange skift mellem kørestol, spisebordsstol og hvilestol blev reduceret kraftigt. Det har medført, at hun er mindre træt i hverdagen og ved hjælp af stolens elevationsfunktioner i højere grad selv kan tilberede og anrette mad i hverdagen.

  Jeg har flere kræfter til det, jeg gerne vil i gang med. Det er fordi, jeg ikke skal skifte stol så meget.

  Hjælpemiddel vs. forbrugsgode

  Det, at stolen er designet og udformet som en lænestol og ikke en traditionel el-kørestol, får den til at ”falde ned mellem to stole” i forhold til bevillingssystemet. Den kan leve ikke op til de krav, der stilles til et hjælpemiddel, og den er hører derfor til i kategorien forbrugsgoder og skal sandsynligvis bevilges derefter. Business casen på projektet viser imidlertid, at der er god økonomi i stolen.

   

  Reduceret behov for hjælp til forflytninger og madlavning

  I projektet har brugen af stolen resulteret i at borgeren på plejehjem har behov for 50 min. mindre hjælp om dagen til forflytninger, da borgeren ikke længere har behov for anden hjælper i forflytninger fra stol til seng og fra stol til toilet.

  Hos borgeren i eget hjem har brugen af stolens elevationsfunktion resulteret i et mindre behov for hjælp til madlavning svarende til ca. 10 min. om dagen, da hun i højere grad selv kan klare dette. Derudover har hun oplevet en reduktion i behovet for hjælp til forflytninger sidst på dagen svarende til ca. 15 min. om dagen, da hun bedre kan bevare energien til dette ved brug af stolen.   

  VTU understøtter lokale virksomheders vækst

  MultiLiving Care vurderer, at projektet har været med til at hjælpe virksomheden fremad både ift. at blive profileret og at lære, hvad deres produkter skal kunne for at komme ind på det offentlige marked.

  Erfaringer fra projektet har gjort det klart for virksomheden, at de fremover er nødt til at arbejde med to målgrupper for stolen. En stol der henvender sig til det private marked ”MultiLiving Chair Classic”, samt en stol der henvender sig til det offentlige marked ”MultiLiving Chair Health”.

  Virksomheden vurderer, at med resultaterne fra projektet og samarbejdet med Aarhus Kommune i ryggen, så øges virksomhedens og produktets troværdighed, hvilket får virksomheden til at stå bedre og have nemmere ved at få tiltrukket ekstern kapital til at videreudvikle stolen og virksomheden i fremtiden.

  Mere

  Besøg projektet her på hjemmesiden, hvor du også kan downloade evalueringsrapport: OPI-puljen_projekt_multi_living_chair 

   

  Projektleder:

  Jacob Handberg Gohlke - Cand. Scient. i fysioterapi

  Center For Frihedsteknologi

   

  Besøg leverandørens hjemmeside (nyt vindue) https://multilivingcare.dk/

  Sidst opdateret: 5. december 2023