Gå til hovedindhold

Aarhus knækker koden til rene skoletoiletter

Man skal kontinuerligt påvirke brugernes adfærd, hvis man ønsker rene skoletoiletter. Det er et hovedtema i den rapport og det anbefalingskatalog, Aarhus Kommune netop har udgivet om Fremtidens Skoletoiletter.

 • Læs op

Indhold

  Børn og Unge i Aarhus Kommune har endevendt alle aspekter ved skoletoiletter lige fra de nyeste materialer til adfærdsdesign. En renovering kan nemlig ikke stå alene, men skal tage højde for, hvad der er på spil for eleverne, fortæller arkitekt Fiona Rubens Stenderup, Proces- og projektleder på Fremtidens Skoletoiletter.

  • Vi har i projektet gjort os gode erfaringer med at have fokus på adfærd og mentale barrierer. Herved har vi fået vigtige indsigter i, at vi er mange forandringsagenter, som kan støtte op om at sikre de rigtige fysiske og kulturelle rammer. Rammerne skal være på plads, så vi sikrer en god toiletoplevelse, også fra børnenes perspektiv, siger Fiona Rubens Stenderup.

  Pilotprojektet med skoletoiletterne har strakt sig over to år, involveret flere toiletrum på to skoler, utallige håndværkere, eksperter i lys og lyd, sundhedsplejen og børn og lærere. Resultatet er nogle velfungerende forsøgstoiletter og en omfattende rapport, som andre kommuner kan få glæde af. Og arbejdet fortsætter.

  Folk skal holdes til ilden

  En af konklusionerne i rapporten er, at det kræver en vedvarende indsats at bevare den gode toiletadfærd. Børn og Unge er derfor indgået i et innovationssamarbejde med GovTech under Erhvervsministeriet. Her vil tre tech-virksomheder give hver deres bud på,  hvordan Børn og Unge i Aarhus ved hjælp af teknologi kan fastholde og udvikle den gode indsats. Resultatet af innovationsarbejdet skal indgå i den fortsatte drift af Fremtidens Skoletoiletter.

  Baggrund for projektet:

  Fremtidens Skoletoiletter er et projekt finansieret af Aarhus Kommunes Velfærdsteknologiske Udviklingspulje (VTU), der investerer i forsøgsprojekter med velfærdsteknologi.

  Aarhus Kommune har afsat midler til renovering af 229 skoletoiletter og nyetablering af 49 toiletter fordelt på 25 skoler. Der var derfor et ønske om, én gang for alle, at få hele problematikken omkring skoletoiletter belyst grundigt. Det er den ambition, der nu er indfriet.

  Fakta om skoletoiletter:

  • Uhumske toiletter afholder børn fra at bruge dem, og det har store negative konsekvenser. Mange elever undgår indtagelse af mad og drikke for at slippe for toiletbesøg.
  • Manglende toiletbesøg har indflydelse på trivsel og læring, og i værste fald kan manglende toiletbesøg få sundhedsskadelige konsekvenser: forstoppelse, urin- og afføringsinkontinens eller blære- og nyresygdomme, som kan føre til indlæggelser hos det enkelte barn. 
  • Samtidig kan det konstateres, at dagens standard for renovering ikke rækker til at ændre en række grundlæggende problemer. 

  Du finder Anbefalingskatalog for Fremtidens skoletoiletter her: http://reader.livedition.dk/aarhuskommune/996/

  Afrapporteringen af projektet ligger under Download i højre side af skærmen.

  Se videoer med skolebørn og nye skoletoiletter her: OPI-puljen projekt fremtidens skoletoiletter 

  Sidst opdateret: 4. oktober 2023

  Dokumenter