MemoryCube med integration af Seniorlive
En afprøvning dokumenterer gode resultater med træningsvideoer fra SeniorLive integreret i MemoryCube. Selv kognitivt svækkede borgere havde glæde af træningen.
I forbindelse med afprøvningen var det særligt bemærkelsesværdigt, at flere borgere end forventet kunne deltage i og profitere positivt af aktiviteten, på trods af deres demenssygdom. Dette gav en bevidsthed hos medarbejderne om ikke at ekskludere nogle borgere på forhånd, men i højere grad at tilrettelægge aktiviteten så flest mulige borgere kunne være med.
Aktivitetens succes afhænger af de fysiske rammer, aktivitetens struktur og organisering samt medarbejdernes engagement og motivation for at udføre aktiviteten sammen med borgerne.
Teknologien
MemoryCube er en interaktiv, elektronisk terning, som kan afspille billeder og videoer på en tv-skærm. MemoryCube er udviklet med mennesker med demens som primær målgruppe.
SeniorLive er træningsvideoer fra virksomheden Exorlive, som Aarhus Kommune har indkøbsaftale med. SeniorLive-øvelserne er ofte stolegymnastik og tager hensyn til alderssvækkelse.
Alle kan være med
Projektet iværksatte træning på fire plejehjem i Aarhus, superviseret af forskellige faggrupper som fysioterapeuter, sosu-assistenter og elever/studerende.
Projektet dokumenterer, at endog kognitivt svækkede borgere var i stand til at deltage i stoletræning i opholdsstuen, når den foregik superviseret med træningsøvelser vist på tv-skærmen. Mange udtrykte stor glæde ved træningen.
Over 90 procent var positive overfor oplevelsen
Langt størstedelen af borgerne oplevede aktiviteten positiv, baseret på udsagn og observationer. 70,3 procent angives at opleve træningen som i høj grad positiv. 23,3 procent oplever træningen som i nogen grad positiv, og kun 3,3 procent angives ikke at have oplevet glæde ved træningen.
Anbefalinger
- Aktiviteten skal have en fast struktur ift. tid og sted
- Gennemføres optimalt før frokost, inden eftermiddagskaffen eller aftensmaden, hvor de fleste borgere alligevel samles på fællesarealerne.
- Den gode timing øger deltagerantallet og sætter gang i snakken inden måltidet. Samtidig undgår personalet at få en ekstra arbejdsgang med at hente og følge borgere til aktiviteten.
- For at undgå udtrætning hos borgerne, anbefaler plejehjemmene, at man gennemfører max. tre SeniorLive-sekvenser pr. gang, således at aktivitetens tidsramme er på ca. 15 min., to til tre gange pr. uge.
- Aktiviteten skal faciliteres af sundhedsfagligt personale, som er særlig motiveret, både terapeuter og sosu-medarbejdere.
- Der bør være to personaler til stede under træningen. Det kan dog lade sig gøre at gennemføre aktiviteten med en enkelt medarbejder ved få borgere.
- De fysiske rammer har stor betydning for aktivitetens succes; der bør ikke bruges ressourcer på at flytte møbler, og det er vigtigt, at der er godt udsyn til skærmen og til det personale, der faciliterer aktiviteten.
Mere info
For detaljer og flere resultater af projektet, download evalueringsrapporten.
Kontakt
Pernille Christensen
Projektleder/ Fysioterapeut, SD.
Telefon: +45 41 85 77 60
Mail: pechr@aarhus.dk