Virtuel holdtræning til genoptræning
I Sundhed & Forebyggelse i Aarhus Kommune undersøges, om vi kan skabe et digitalt genoptræningstilbud ved brug af virtuel holdtræning.
Genoptræningstilbuddet skal gøre det muligt at tilbyde evidensbaseret genoptræning med patientuddannelse til borgere med en genoptræningsplan på ukomplicerede knæ og hofteproblematikker.
Holdtræningen foregår via et videomøde, hvor en fysioterapeut træner med flere borgere på én gang. På den måde får flere borgere træning, end nuværende praksis tillader. Det giver også mulighed for at samle mere homogene hold på tværs af alle sundhedsenheder i Aarhus Kommune. I dette projekt anvendes borgernes eget udstyr med videomødeløsningen VDX (Videoknudepunktet).
Videoen er optaget på en CareWare konference, hvor virtuel holdtræning blev demonstreret for deltagerne.
Indsatsen bygger på god dokumentation
Flere udenlandske undersøgelser af høj kvalitet viser, at genoptræning leveret digitalt har samme effekt som konsultationer ved fremmøde hos borgere med knæ- og hofteproblematikker. Det samme er gældende for borgere med osteoartrose, der træner efter GLA:D konceptet. Det vurderes, at det er rimeligt at sidestille ukomplicerede hofte- og knæproblematikker med osteoartrose i forhold til genoptræning, da genoptræningen efter ophør af restriktioner typisk er det samme, hvorimod behov for patientuddannelse kan være forskelligt.
Osteoartrose i knæ og hofter er kendte og ofte forekomne tilstande, hvor genoptræning og patientuddannelse er førstevalg i behandlingen. Indholdet i genoptræningen er typisk styrke og neuromuskulær træning. Med neuromuskulær træning som den primære ingrediens ses effekt af forløb med kortere varighed, i GLA:D konceptet stiles der efter 12 lektioner over 8 uger.
I dette projekt vil borgerne blive tilbudt virtuel holdtræning to gange om ugen af en times varighed i syv uger, hvor fokus er neuromuskulær kontrol træning og patientuddannelse. Borgerne har en fysisk konsultation ved opstart og afslutning af forløbet, hvor de udfører tests og spørgeskemaer samt bliver instrueret i, hvordan de kommer ind i videomødet.
Der vil i projektperioden blive oprettet et nyt virtuel hold hver anden uge med et mål om at have fem hold i gang samtidig med 8-10 borgere på hvert hold.
Effektmål:
-
Opnå tilsvarende effekt, som i studier på effektparametrene HOOS-12; KOOS-12; EQ-5D-5L; RSS 30 s.; 40 m gangtest
-
Borgerne afsluttet til selvhjulpenhed på samme niveau som andre borgere i sundhedsenhederne
-
Høj belægningsgrad på holdene
-
Økonomi sammenlignet med nuværende praksis
Projektet løber fra maj 2024 til maj 2025. Evalueringen af virtuel holdtræning til genoptræning forventes afsluttet medio 2025.
Jacob Handberg Dyhr
Projektleder
Cand.Scient. i fysioterapi
Telefon:
+45 41 85 76 14
E-mail: gjah@aarhus.dk