Individuelle videovejledninger i Min Video
Projektet undersøger, om rehabilitering af borgerne i Aarhus Kommune kan forbedres, ved at plejepersonalet følger videovejledninger, der er tilpasset den enkelte borger.
De individuelle videovejledninger giver medarbejderne mulighed for at optage, redigere og se videoer af borgernære situationer, der er optaget med konkrete borgere som hjælp til, hvordan medarbejderen fx skal udføre den personlig pleje, træning eller forflytning hos den konkrete borger. Videoerne kan herefter ses af alle andre medarbejdere i teamet.
Formålet med videovejledningerne er at forbedre plejen og rehabiliteringen af borgere ved at give medarbejdere visuelle instruktioner i komplekse situationer såsom forflytninger, personlig pleje og hjælp til selvhjælp. Videoerne bliver optaget via platformen "Min Video", der sikrer sikker opbevaring og deling af videoer. Medarbejderne kan hente videoerne frem på tablet, og det er enkelt at tilpasse videoer, hvis borgerens behov ændrer sig.
Individuelle videovejledninger er blevet afprøvet:
1) I Sundhedsenheden Skelager (Jun 2023-feb 2023)
2) I fire Pleje- & Rehabiliterings teams; Abildgården/Bjerggården, Tranbjerg, Kolt/Harlev og Skødstrup (Feb 2023-juli 2024).
1) I sundhedsenheden viste afprøvningen af de individuelle videovejledninger potentiale for at kunne forbedre rehabiliteringen ved at give medarbejdere hurtig, visuel instruktion, som mange huskede bedre end skriftlige instruktioner. Hjælperne kunne hurtigt og nemt se på en video, hvad de skulle være specielt opmærksomme på hos borgeren, fremfor at læse sig til det. Min Video blev opfattet som brugervenlig, og der var potentiale til at reducere dokumentationen i CURA. Dog krævede det undervisning og øvelse at kunne filme gode videoer hurtigt og effektivt. Det blev vurderet, at de individuelle videovejledninger ikke var optimale i kortere forløb, da borgernes behov ændrede sig for hurtigt, til at videoerne var brugbare.
2) Evalueringen i Pleje & Rehabilitering (Se evalueringsrapporten i bunden) viste, at videovejledningerne øger kvaliteten af plejen ved at sikre en ensartet tilgang og reducere tvivl blandt medarbejderne, hvilket skaber øget tryghed hos borgerne. Videoerne er særligt nyttige i situationer med nye medarbejdere eller komplekse opgaver. Medarbejderne husker generelt videoinstruktioner bedre end skriftlige instruktioner, og videoerne gør det muligt for personalet at yde mere præcis og effektiv pleje.
Værdi af video set i forhold til investeret tid i opgaven
Brugen af de individuelle videovejledninger giver en ny opgave til den medarbejdergruppe, som skal optage og redigere videoerne (redaktører). Det er især tidsforbruget til produktion og vedligeholdelse af videoerne, der tager ekstra tid, hvor vi estimerer at redaktørerne skal bruge 15 min. ekstra pr. borger med video, mens de resterende medarbejdere oplever at spare tid på tværfaglige konferencer, dokumentation, samt sparring og følgeskab.
Samlet set har individuelle videovejledninger potentiale til at skabe stor værdi i Pleje & Rehabilitering og det er derfor blevet besluttet i chefgruppen for Pleje & Rehabilitering, at individuelle videovejledninger skal implementeres i hele P&R med opstart i 2025. Derudover skal der afdækkes, om der er behov for individuelle videovejledninger i Ældre & Omsorg.
Min Video
Min Video er udviklet og afprøvet i VT-OPI-regi fra 2016 til juli 2020. Videoerne laves af oplært personale sammen med borgerne. Min Video er pt. i drift i MBU og MSB samt på Rosenvang i MSO med i alt 900 medarbejdere som brugere.
Min Video er en app til optagelse og visning af (primært følsomme) videoer med borgere om, hvordan arbejdet med fx forflytninger, bad og påklædning skal udføres sammen med den pågældende borger. Videoerne kan i dagligdagen fungere som en lettilgængelig vejledning (via mobil, tablet, web) til medarbejderne, ikke mindst nye medarbejdere, vikarer mv. Min Video afløser den eksisterende arbejdsproces, som typisk består i at tage kamerabilleder og efterfølgende udarbejde skriftlige vejledninger til print og papirdistribution.
Den brugervenlige platform er simpelt opbygget og giver mulighed for direkte optagelse i appen, hvor de forskellige afdelinger har kanaler for de enkelte borgere. Medarbejderen kan optage video af borgeren i eget hjem i den konkrete hverdagsaktivitet som fx forflytning. Videoen kobles til borgerens CPR.nr., så plejepersonalet kan finde og se videoen og understøtte borgeren i hverdagsaktiviteten. Løsningen er ikke integreret i CURA endnu, men der arbejdes på en løsning, der forventes færdig senest medio 2025.
Når der skal optages video, skal terapeuten medbringe en smartphone med Min Video installeret samt en ekstern mikrofon for at sikre god lyd- og billedkvalitet.
Kontakt
Jacob Handberg Dyhr
Projektleder
Telefon: +45 41 85 76 14
Mail: gjah@aarhus.dk