Kip-systemer
Test af tre kip-systemer over seks uger viser gode perspektiver for sårheling, trivsel og medarbejdernes arbejdsmiljø.
De senere år har der været øget fokus på søvnens betydning for velbefindende og restitution, og der peges på sammenhæng mellem afbrudt søvn og forlænget sårheling. Hjælpemiddelcenteret oplever en stigende efterspørgsel fra praksis på fuldautomatiske kip-systemer.
Nuværende praksis
Borgere, som af forskellige grunde mangler evne eller vilje til at skifte stilling i sengen, er i høj risiko for udvikling af tryksår. For at undgå tryksår iværksættes forskellige tiltag som f.eks. vending/ ændring af stilling hver anden eller hver fjerde time eller brug af trykaflastende madrasser og puder til støtte af den liggende stilling.
Ved borgere, der ikke selv kan skifte stilling i sengen, kræver det besøg af en eller to personaler og medfører ofte forstyrrelse af borgers nattesøvn. Forstyrrelse af nattesøvnen kan give faldende funktionsniveau, påvirke humøret og forlænge sårhelingen.
Projektets mål
At der efter seks ugers brug af kip-system er opnået et eller flere af nedenstående mål:
- Sår: forebygge eller fremme heling af tryksår
- Smerter: mindsket ubehag og gener i forbindelse med stillingsskift
- Søvn: borgere oplever færre forstyrrelser om natten, så livskvalitet ikke påvirkes negativt
Efter en markedsafdækning valget vi at teste tre kipsystemer, som findes i HMI-basen.
- NoDec Wizard
- Ekamove
- Turn All
Vi har testet systemerne på 13 borgere fordelt på ni plejehjem over seks uger.
Jeg sover bedre og mere, og jeg har det bedre om dagen.
Mit tryksår er også væk.
Konklusion på tryksår
Kip-systemet understøtter helingen ved kontinuerlig bevægelse af vævet. Især på balder og haleben ses den største ændring i bedring til en lavere sårkategori. Trykaflastning disse steder er især vigtigt, da det er her, der oftest udsættes for tryk både i den liggende og siddende stilling.
Det kan konkluderes, at der er markant bedring og heling af tryksår på seks uger. Da heling af sår tager tid, er der grund til at forvente yderligere forbedring ved længere tids brug af kip- system.
Tidligere blev jeg vækket, når personalet kom for at vende mig, og så kunne jeg ikke falde i søvn igen. Jeg syntes, jeg sover bedre nu.
Konklusion på nattesøvn
Det konkluderes, at der er en tydelig forbedring, da 11 borger ud af 13 ikke får forstyrret deres nattesøvn, når de anvender kip-systemet. Dette må formodes at have en positiv indvirkning på deres funktionsniveau og fysiske og psykiske restitution og dermed bidrage til øget livskvalitet for borgerne.
Konklusion på smerte
Det konkluderes, at der er en markant nedgang i smerter og ubehag ved ændring af stilling, når det er kip-systemet, der udfører ændring af stilling. Dette må formodes at have en stor positiv indvirkning på funktionsniveau og restitution og bidrage til en øget livskvalitet for borger i de vågne timer af døgnet.
Bemærk, at smerter i nogen grad, i høj grad og i meget høj grad er helt væk efter seks ugers anvendelse af kip-system.
Samlet Konklusion
Afprøvningen peger entydigt på, at der er store gevinster for personalets arbejdsmiljø og for borgernes sundhed og livskvalitet ved at indføre kip-system som hjælpemiddel i Aarhus kommune.
- Bedre sårheling
- Bedre nattesøvn og højere livskvalitet
- Frigivelse af ressourcer og bedre fysisk arbejdsmiljø
- Færre konflikter og bedre psykisk arbejdsmiljø
Med afsæt i rundspørge på deltagende plejehjem konkluderer vi, at ca. 5% af borgerne på plejehjem kan profitere af et kip-system. I Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune svarer det til 115 borgere ud af 2300 borgere på plejehjem.
Der arbejdes nu videre med kip-systemerne med fokus på økonomien ved en eventuel implementering.
Mere info
Klik download i bunden af skærmen for at få hele evalueringen af projektet. I evalueringsrapporten finder du detaljer om test af de tre kip-systemer, deres funktionalitet og brugervenlighed.
Kontakt gerne projektlederne ved uddybende spørgsmål.
Læs om dataopsamling vha IoT
Kontakt
Lotte Bagge
Implementeringskonsulent
Telefon +45 41 85 90 69
Mail: lbag@aarhus.dk
Susanne Flindt Nielsen
Implementeringskonsulent
Telefon +45 51 71 54 52
Mail: sufr@aarhus.dk