Gå til hovedindhold

SmartWork

SmartWork undersøger, om ældre medarbejdere kan bevare arbejdsevnen længere med hjælp fra kunstig intelligens (AI)

 • Læs op

Indhold

  Smartwork er et EU-projekt, der understøtter sund aldring og bevarelse af arbejdsevnen blandt +55-årige kontormedarbejdere i Aarhus Kommune.

  Projektet er afsluttet.

  Sensorer opsamler data

  Projektet anvender wearables, dvs kropsbårne teknologier, til selv-monitorering af medarbejdernes fysiske og mentale sundhed. Wearables er produkter med indbyggede sensorer, som vi kender det i ure, smykker og smartphones. I projektet indgår også computere med sensorer.  

  Sensorerne opsamler data. De målte data og efterfølgende dialoger med medarbejderne behandles af kunstig intelligens. Resultaterne sammenholdes med erfaringsdata fra tilsvarende målgrupper i fire omfattende, europæiske databaser.

   

  Individuel sundhedsprofil

  Smartwork forsyner den individuelle medarbejder med en sundhedsprofil. Den enkelte får desuden vejledning i forebyggelse af stress og udbrændthed. Sundhedsprofilen øger stressbevidsthed og motivation til at ændre vaner på jobbet. Målet er at understøtte medarbejdernes sundhed og mulighed for at trives i jobbet.

   

  Pilot-projekt med 30 frivillige

  Smartwork afvikler en pilot-test over seks måneder i 2021. Center for Frihedsteknologi deltager sammen med ni partnere i Europa på vegne af Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg (MSO). Pilot-testen kommer til at omfatte minimum 30 frivillige deltagere i målgruppen. Hos projektpartneren i Portugal køres en samtidig pilot-test.

   

  Kan bredes ud

  Perspektiverne for anvendelse af wearables, kunstig intelligens og erfaringsdata kan udbredes til andre grupper i samfundet, ikke mindst i behandling af og servicen til borgerne. For eksempel kan man hjælpe sosu-assistenten til at blive længere på arbejdsmarkedet, når man tager hånd om eventuelle sundhedsproblematikker i tide. Smartwork kan derfor være et middel til at imødegå udfordringerne i den demografiske udvikling, hvor kommunerne er udfordret af flere behandlingskrævende borgere og færre hænder til at løse opgaverne.

   

  Smartwork er et projekt, støttet af EU's Horizon2020-program for Forskning og Innovation

   

  Sidst opdateret: 21. november 2023