Kick-off ACE
13.-14. februar 2023 holdt ACE-projektet sit kick-off møde i Malmö.
ACE ønsker at komme med bud på fremtidens pleje i hjemmet. Vi skal undersøge, hvilke krav og behov der er og vil komme i fremtiden, og vi vil se på innovative teknologier, som vil komme, eller som kan udvikles til at løse nogle af fremtidens problemer. Fokus er på, hvordan vore arbejdsrutiner og -processer kan komme til at ændre sig som følge af indførelsen af nye teknologier, men også hvordan teknologierne skal tilpasses til aktuelle opgaver og behov inden for plejen.
Til højre i billedet rustfarvet ældrebolig i Höganäs
Partnere med store regionale forskelle
Det var første gang partnerne mødtes fysisk, og der var repræsentanter fra Frankrig (to organisationer), tre partnere fra Belgien, tre fra Holland, en fra Tyskland, tre fra Sverige og to partnere fra Danmark.
Partnerne er en blanding af erhvervsudviklingsorganisationer (fra Sverige, Holland, Belgien og Frankrig), forskningsinstitutioner (fra Sverige, Holland og Tyskland), kommuner (fra Höganäs (S), Vesthimmerland og Aarhus (DK)), og brugertest-laboratorier (Frankrig og Belgien).
Partnerne præsenterede sig selv og deres organisation, og desuden gjorde hvert deltagende land rede for hvordan pleje- og sundhedssystemet fungerer, og hvordan det er finansieret i de enkelte lande. Det var tydeligt, at Danmark og Sverige minder meget om hinanden, og at de andre lande har en eller anden form for forsikringsbaseret løsning, som kan virke en smule uigennemskuelig for andre (og i øvrigt også for borgerne i det pågældende land).
At udvikle fremtidens plejeløsninger og -teknologi med udgangspunkt i store regionale forskelle, bliver en udfordring for projektet – men en udfordring som alle partnere er parat til at tage op. Vi ønsker at finde og udvikle løsninger, som kan anvendes af store og små kommuner, såvel som små og store private leverandører af pleje til tæt og tyndt befolkede egne i Nordsø-regionen.
Nedslag i programmet for kick-off
Vi brugte 1½ dag på at diskutere og komme med ideer, indvendinger og input til den oprindelige projektbeskrivelse – og definere hvad vi mener med forskellige begreber. Desuden var vi på en ½-dags udflugt til Höganäs Kommun, hvor vi fik præsenteret kommunens tilgang til ældrepleje og -byggerier. I Höganäs har kommunen skabt et kommunalt selskab, som leverer plejeydelser til borgerne. Desuden har man udviklet en ny type ældreboliger, som har en vis grad af fællesaktiviteter (se nedenstående foto), men hvor beboerne i øvrigt klarer sig selv i udstrakt grad.