Gå til hovedindhold

Skodrobot

Skodrobot er et projekt, der skal afsøge mulighederne for med en robot at automatisere opsamlingen af cigaretskod. Se TV-indslag fra DR og status i juli 2021.

 • Læs op

Indhold

  Formål

  Formålet er at etablere en mere effektiv og ressourcebesparende løsning til opsamling af cigaretskod i Aarhus Kommunes byrum.

  Derudover er formålet også at etablere praktiske erfaringer med OPI-samarbejder med robotvirksomheder, der laver robotløsninger til byrummet.

  DR TV

  DR var forbi havneområdet i Aarhus i sommeren 2021 og kiggede nærmere på Skodrobotten. Se demonstration af Skodrobot i indslaget (1.00) 

  https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/skralderobot-samler-dit-cigaretskod-op-men-lader-guldringen-ligge-det#!/

  Effektmål

  Projektet har flere formål.

  Effektivisering af kommunens drift
  Det koster Aarhus Kommune 3 kr. at opsamle et enkelt cigaretskod, derfor vil der være en væsentlig besparelse at hente på dette område igennem en automatisering af opgaven ved brug af autonome robotter.


  Innovation, vækst, og nye job i det private erhvervsliv
  Aarhus Kommune er sammen med erhvervsklyngerne DigitalLead og RoboCluster, samt lokale og regionale robotvirksomheder i gang med at etablere en udendørs robotklynge i Aarhus Kommune, hvor ambitionen er at sætte byen i spil som et test- og udviklingssted. Dette projekt vil understøtte klyngen og dens ambition.

  De deltagende robotvirksomheder KK Tech og Capra deltager igennem et OPI-samarbejde, hvor alle parters interesser bliver løftet. Det forventes at projektet vil modne KK Tech's og Capra Robotic’s eksisterende innovative produkter, samt skabe vækst og job i virksomhederne. På sigt forventes det at etableringen af udendørs robotklyngen og samarbejdet med Aarhus Kommune vil resultere i yderligere vækst hos andre robotvirksomheder.


  Borgernes livskvalitet
  En autonom, udendørs robot, der kan opsamle cigaretskod og på sigt andre typer af skrald vil dels skabe større opmærksomhed omkring skrald i bybilledet, dels være med til at understøtte positive adfærdsændringer hos borgerne. På sigt vil robotten også ved en skalering tilbyde bedre allokering af kommunens ressourcer til at sikre en god by alle med mindre henkastet affald i bybilledet.

  Tidsperiode

  15.dec. 2020 - 31. dec. 2021