Gå til hovedindhold

Mikrobølger slår ukrudtet ihjel

Når ukrudt udsættes for mikrobølger og en let saltvandsspray, får det dværgvækst og dør. Med støtte fra VTU udvikles og testes maskinen Weed Fighter, der i fremtiden kan erstatte gasbrændere, øge Aarhus kommunes pesticidfri ukrudtsbekæmpelse og gavne miljøet.

 • Læs op

Indhold

  Der anvendes stadig pesticider på nogle offentlige arealer. Det skyldes ikke mindst, at teknologien ikke er fulgt med behovet, for der er endnu ikke er udviklet effektive, pesticidfrie metoder. (Tenna Steenbock Olsen, MTM, Mobilitet, Anlæg og Drift, Vejdrift)

  Ny metode er hurtig og effektiv

  I øjeblikket anvender Aarhus Kommune gasbrændere på de arealer, hvor man bekæmper ukrudt uden pesticider. Ulempen ved gasbrændere er en alt for høj udledning af CO2. Desuden er proceduren langsom. Med mikrobølgemaskinen vil man kunne øge fremkørselshastigheden og desuden bekæmpe ukrudtet med kun to behandlinger, mod de fire til seks årlige behandlinger, der er brug for med gasbrænder.

  Projektets formål at er at reducere de årlige omkostninger til pesticidfri ukrudtsbekæmpelse med mindst 50 procent, set i forholdt til en gasbrænder. Samtidig vil vi øge vedligeholdelsesniveauet til Normalniveau. (Tenna Steenbock Olsen)

   

  Lovgivning

  I 1998 indgik staten, amterne og kommunerne en aftale om udfasning af pesticiderne på alle offentlige arealer inden 2003. Da der endnu ikke er udviklet effektive, pesticidfrie metoder, har mange kommuner svært ved at leve op til aftalen. I Aarhus har man flere steder vedligeholdelsesniveau under Normalniveau. Det skal Weed Fighter også ændre på.

  Ukrudtsbekæmpelse er en udfordring indenfor flere områder i Aarhus Kommune. Alle magistratsafdelinger, der vedligeholder fysiske udendørs arealer, vil kunne drage nytte af denne opfindelse. (Tenna Steenbock Olsen)

   

  Om Weed Fighter

  Firmaet Fremtidens Miljø har opfundet Weed Fighter og patenteret metoden til ukrudtsbekæmpelse med mikrobølger.

  Se de første Storm P-agtige udgaver af Weed Fighter i video på Weed Fighter hjemmeside  (nyt vindue)

   

  Om VTU/OPI-puljen

  Se alt om OPI-puljen  Velfærdsteknologisk OPI-pulje (aarhus.dk)

  Sidst opdateret: 4. oktober 2023