Enter | En digital tilgængelighedsservice i Aarhus
Enter er et digitalt brugerredskab, der skal øge Aarhus bys tilgængelighed markant for mennesker med funktionsnedsættelser.
Teknologi
Projektet sigter mod et tilgængeligt brugerredskab for borgere med funktionsnedsættelse. Redskabet skal gøre det muligt, at borgerne ved egen hjælp kan fremsøge information om, hvor i byen der er god, tilgængelig adgang, set i forhold til deres behov.
Redskabet udvikles undervejs i en eksplorativ proces sammen med interessenterne og kan være en database, diverse software til integration af eksisterende digitale kanaler og en eller flere tilknyttede apps.
Formål
Projektets formål er, at flere borgere med funktionsnedsættelser gør brug af byens rum og muligheder. Uddrag af Aarhus Kommunes Handicappolitik:
Aarhus Kommunes fælles menneskesyn er, at alle borgere med et handicap er en ressource for byen. Alle har pligt til at bidrage i det omfang, det er muligt, og alle har ret til at være en del af fællesskabet. Vi åbner døre og skaber bro til det liv, der leves i byen (Handicappolitik s. 5).
Borgere med handicap skal have mulighed for at leve et selvstændigt liv og deltage fuldt ud i alle livets forhold. Her spiller tilgængelighed en meget vigtig rolle. (Handicappolitik s. 8).
Forventede positive effekter:
· Levering af god service til byens borgere
· Udvikling og vækst hos virksomheder
· Effektivisering af kommunens drift
Målgrupper
Primær målgruppe er borgere med nedsat funktionsevne.
Sekundær målgruppe er pårørende og støttepersoner til disse borgere.
I kraft af projektets strategiske partnerskab mellem Aarhus Kommune og medlemsforeningerne Aarhus City Forening, Aarhus Haandværkerforening samt Erhverv Aarhus er byens forretningsliv og liberale erhverv også projektets sekundære målgruppe.
Baggrund
Hele 83 procent af mennesker med en demensdiagnose trækker sig fra sociale aktiviteter og fritidsliv, efter at have fået diagnose. Mange er imidlertid stadig i stand til og ønsker at forsætte det liv, de har levet; det kan f.eks. være at gå til udstillinger og koncerter, deltage i foreningslivet eller dyrke en hobby. Situationen for demente illustrerer det, som mange borgere med andre typer af funktionsnedsættelser oplever, nemlig et begrænset socialt og kulturelt liv pga. tilgængelighedsudfordringer i byen.
Projektledelse
Projektleder: Iben Uldahl Søndergård, MKB/ITK Futures Lab ius@aarhus.dk
Projektejer: MTM/Byrum samt Tilgængelighedsrådet v. Rie Ollendorff
Projektet har en styregruppe med repræsentanter fra MTM, MKB og OPI-puljen.
Eksterne samarbejdspartnere: Aarhus City Forening, Aarhus Haandværkerforening, Erhverv Aarhus, Danske Handikaporganisationer. Flere kan komme til undervejs.
Projektperiode
1. oktober 2024 og 21 måneder frem.