Gå til hovedindhold

Effektivt bygningssyn med drone

Med et kamera på en drone kan man nemt inspicere hver en krog af en bygning. Man sparer stilladset, og kvaliteten hæves.

  • Læs op

Indhold

    Teknik og Miljø har netop afsluttet et VTU-projekt, hvor man forsøgsvis har lavet bygningssyn med droner på kommunens ejendomme. Bygningssyn indebærer for eksempel inspektion af en tagrende, et tag eller vinduer i 4. sals højde. Det er dyrt at leje et stillads for at komme i højden for at se, om der overhovedet er noget galt. TV2 Østjylland var med, da Rådhuset blev inspiceret. Se video (2.47) tv2ostjylland.dk.droner-tjekker-radhuset

    Teknik og Miljø søgte VTU-puljen

    Teknik og Miljø søgte og fik midler fra Velfærdsteknologisk Udviklingspulje, i daglig tale VTU-puljen. Pengene blev brugt til at forsøgsprojekt, hvor droner udførte bygningssyn på kommunale bygninger i Aarhus. Dronepiloter blev uddannet til at betjene det tekniske udstyr, og firmaet Scopito stod for databehandlingen i en specialiseret, online database.

    Dronesyn er billigere og bedre

    Selv om medarbejdere er dygtige og grundige, kan der være steder på bygningerne, der er så svært tilgængelige, at det er nærmeste umuligt at foretage et almindeligt, visuelt bygningssyn. Det kan for eksempel være på et tag, hvor man ikke kan færdes eller ved en kvist, hvor der er svært tilgængelige kroge og hjørner. Dronesyn forventes på sigt at spare penge og højne kvaliteten af bygningssynene. Droner kan desuden opdage småfejl i tide, inden de udvikler sig til alvorlige skader for bygningen. Teamet bag forsøget med droner anbefaler, at bygningssyn med drone sættes i drift.

    Fakta

    Administration og Ejendomme, Teknik og Miljø står for VTU-projektet Dronesyn sammen med firmaet Scopito.

    Sidst opdateret: 4. oktober 2023