Bedre sundhed ved at stå op
Allerede efter to måneder med en el-kørestol med ståfunktion oplever borgerne en bedre sundhed.
Projektet ’Jeg kan mere, når jeg står’ undersøger, om der er positive effekter på sundhed og selvhjulpenhed, når kørestolsbrugere får adgang til at bruge en el-kørestol med ståfunktion. Otte borgere i forskellige aldre deltager i forsøgsprojektet. Forventningen er, at borgerne vil opleve en forbedret mave/tarmfunktion, forbedret vejrtrækning, færre tryksår, og at de vil opleve en større grad af selvhjulpenhed i deres hverdagsaktiviteter.
De første to måneder af projektet er afsat til, at borgerne kan vænne sig til at bruge stolens funktioner i hverdagen, fortæller Jacob Hanberg Gohlke, der er Cand. Scient. i fysioterapi og projektleder på projektet. Det viser sig, at det gået bedre end antaget.
Vi har erfaret, at borgerne allerede indenfor de første to måneders brug af el-kørestolens ståfunktion oplever positive ændringer i deres sundhedstilstand. Det er en del hurtigere end forventet (Jacob Hanberg Gohlke)
- Flere borgere fortæller, at de føler en markant forbedring af deres mave-tarm funktion.
- En af borgerne har fået mindre hævede ben og mere varme i benene.
- En af borgerne føler sig mindre stram omkring brystkassen/diafragma, jo mere hun har anvendt ståfunktionen. Det er et tegn på mere luft i lungerne.
- En fysioterapeut beretter, at en af de yngste projektdeltagere på 8 år efter kun to måneders brug er blevet mere fleksible i leddene, og at hun er begyndt at anvende stolens ståfunktion til at være med i køkkenet og til at spille bordfodbold med sin familie stående.
Vi forventer, at borgerne ved at komme op at stå i hverdagen i højere grad kan klare visse hverdagsaktiviteter selvstændigt, som at hænge tøj op, lave mad, købe ind og gøre rent. Det kan være med til at øge borgernes livskvalitet og gøre dem mindre afhængige af hjælp i hverdagen (Jacob Hanberg Gohlke)
Fakta
Projektet ’Jeg kan mere, når jeg står’ er støttet af Aarhus Kommunes VTU-pulje. Puljen har skiftet navn til Velfærdsteknologisk OPI-pulje. Læs mere om OPI-puljen
En el-kørestol med ståfunktion koster halvanden gange mere, end en almindelig el-kørestol. Til gengæld er forventningen, at den vil øge brugerens sundhed og selvhjulpenhed i en sådan grad, at det er til gavn for både borgernes livskvalitet og kommunens økonomi.
Projektet afsluttes i august 2020, hvor resultaterne bliver samlet i en rapport, som bliver tilgængelig her på siden. Jacob Handberg Gohlke er udvalgt til at holde oplæg om sit projekt på den internationale kongres Rehabilitation International World Congress (RIWC 2020), som afholdes i Aarhus i september 2021.