AI / kunstig intelligens til sundhedsfaglig dokumentation
Det forventes, at projekt AI til sundhedsfaglig dokumentation vil forenkle og forbedre dokumentation i Cura, effektivisere driften og øge medarbejdernes og borgernes trivsel i Aarhus Kommune.
Teknologi
I projektet udvikles en AI løsning, der kan understøtte medarbejderne i Sundhed og Omsorg med deres dokumentationsopgaver i Cura. Løsningen understøtter følgende arbejdsopgaver:
- Genererer dokumentation, f.eks. med tale til tekst fra samtaler hos borgerne
- Opsummere eksisterende dokumentation, f.eks. tekst til tale, som medarbejderne kan benytte forud for besøg hos borgerne som en del af deres forberedelse
- Fremsøge specifik information i den eksisterende dokumentation f.eks. i forbindelse med sagsbehandling
Formål
Formålet er at afklare potentialer for anvendelse af generativ AI som støtteværktøj ifm. de dokumentationsopgaver, som varetages af sundhedsfaglige.
Forventede positive effekter:
· Borgerne: Teknologien forventes at frigive tid for medarbejderne og skabe kvalitet i omsorgen til gavn for borgerne
· Arbejdsmiljø: Det vurderes, at teknologien kan øge medarbejder trivsel gennem en mere effektiv og ensartet dokumentationspraksis
· Effektivisering: Der forventes en besparelse i tiden brugt på dokumentation. Derudover forventes det, at teknologien kan forenkle og ensarte dokumentation
· Vækst hos virksomheder: Der er et stort potentiale for virksomhederne i at udvikle anvendelsen af AI bredt i den offentlige sektor
Målgrupper
Alle Cura-brugere vil få gavn af AI-løsninger til dele af dokumentationsopgaven.
Baggrund
Medarbejderne bruger tid på at navigere i Cura for at finde allerede dokumenterede oplysninger for at være bedst muligt forberedt til at udføre de daglige opgaver.
Med udspillet til den nye ældrelov er der et udtalt ønske om forenkling af administrative arbejdsgange, blandt andet ved hjælp af mere automatiseret registrering. Formålet er at begrænse lederes og medarbejderes dokumentationstid i ældreplejen og forbedre datakvaliteten.
Politisk er der ligeledes vedtaget en strategi for Danmarks digitale udvikling, hvor AI skal øge produktiviteten, og brugen af open source i den offentlige sektor skal fremmes. OPI-projektet skal bidrage til netop denne udvikling.
Projektledelse
Lasse Skjalm, Digitalisering, Sundhed og Omsorg lask@aarhus.dk
Kamilla Sjøgren, Digitalisering, Sundhed og Omsorg kasj@aarhus.dk
Projektejer: Poul Martin Christensen, Digitaliseringschef, Sundhed og Omsorg
Samarbejdspartnere:
Københavns Kommune, Aalborg Kommune
Systematic, projektleder Rasmus Bach Andersen (rba@systematic.com)
Projektperiode
1.januar 2024 – 31. december 2025