Gå til hovedindhold

Video-kig-ind

Det kræver ikke habilt samtykke, når Aarhus Kommune fremover anvender video i forbindelse med mennesker med demens. Det sker som en del af et frikommuneforsøg. Frikommuneforsøget har fået en del omtale i medierne

  • Læs op

Indhold

    Det er ikke overvågning

    De fleste medier omtaler tiltaget med video som videoovervågning. Det er ikke helt korrekt. Der er nemlig ikke tale om, at folk overvåges konstant, imens de ligger i deres senge og sover. Der er ganske vist monteret et kamera, der er rettet mod sengen. Men det er først ved aktivering af kameraet at man kan se ind i folks stuer. I Aarhus har vi indført ordet video-kig-ind om forsøget.

     

    Video-kig-ind er skånsomt

    Mange med demens sover uroligt og stiger ud af sengen om natten. I værste fald kommer de til skade, når de ikke kan finde tilbage til sengen igen. I Aarhus Kommune ønsker vi af sikkerhedsmæssige årsager at installere for eksempel et varmefølsomt kamera på stuen på et plejehjem.  Video-kig-ind foretrækkes fremfor personligt kig-ind, fordi teknologierne er lydløse og ikke forstyrrer borgerne, fortæller Ivan Kjær Lauridsen, chef for velfærdsteknologi.

    "Video-kig-ind er en meget mere skånsom intervention, end hvis man var fysisk til stede, fastslår velfærdsteknologichef Ivan Kjær Lauridsen.

    "Man behøver ikke at åbne en dør til nogens private hjem og gå hen til sengen for at sikre sig, at borgeren har det godt. Man kigger simpelthen ind til borgeren ved at kigge med et kamera. Man tænder helt kortvarigt for kameraet, kigger ind om alt er ok, og slukker derefter kameraet igen, siger Ivan Kjær Lauridsen, der understreger, at kameraet ikke laver optagelser eller opsamler data.

     

     

    Sidst opdateret: 11. december 2023