Gå til hovedindhold

Vellykket konference om etik og velfærdsteknologi

Over 100 mennesker fra nær og fjern deltog den 29. november 2022 på konferencen Etik og Velfærdsteknologi på Aarhus Rådhus.

  • Læs op

Indhold

    De to rådmænd Anders Winnerskjold (S) og Christian Budde (V) bød i dag velkommen til konferencen Etik og Velfærdsteknologi på Aarhus Rådhus. Der blev bl.a. diskuteret, hvordan vi håndterer de snubletråde, en teknologi som fx GPS udfordrer os med. ”Vi har GPS i bil og telefon og er allerede overvågede. Det er en virkelighed vi er en del af i dag. Og er vi så ufri?”, spurgte Christian Budde, der forestiller sig endnu mere langdistance-overvågning i fremtiden.

    Jacob Birkler, filosof

    ”Vi skal besinde os; vi skal skruble lidt og lade os forstyrre af de etiske overvejelser. Hvis vi ingen skrupler har, er vi jo skruppelløse”, argumenterede filosof Jacob Birkler i sit oplæg, der havde udgangspunkt i, at vi som mennesker bl.a. er definerede af, at vi anvender teknologi. ”Vi skal lægge os et sted imellem den blinde fascination af teknologi og teknologi-fjendskabet, mener Jacob Birkler, der også havde fokus på, om teknologien skal bruges som supplement eller som erstatning. Vi bør huske, at vi er ansvarlige for et menneske og ikke blot for en opgave som fx bleskift. Telekommunikation stormer frem for tiden, fortalte Jacob Birkler, og i den forbindelse skal vi være obs på, at det er svært at skabe nærvær via distancen; vi skal sikre os, at vi ikke overser nogen medmennesker.

    Paneldebat

    Både aarhusianere, en forsker, en branchedirektør og rådmand Christian Budde deltog i debatten på konferencen. Fra salen kom der forslag om fokus på design, så hjælpemidler og teknologier ikke skæmmer private hjem. Bedre teknologiuddannelse af medarbejdere i kommunerne blev også efterlyst, og SOSU-skolerne bød ind med en digitech-uddannelse, som formodentlig vil appellere til et helt nyt segment af unge.

    Morten Rasmussen, direktør for brancheorganisationen for Velfærdsteknologi og Hjælpemidler Danish Care, huskede deltagerne på at se det store perspektiv, for der opfindes hele tiden noget, som vi kan få glæde af om måske 10 år. ”Vi skal drømme og tænke på den lange bane og ikke lade os låse fast i hverdagen i dag”, sagde Morten Rasmussen, der samtidig efterlyste opdaterede regler på området for brugen af velfærdsteknologi.  

    Selv om Aarhus Kommune allerede er langt i brugen af velfærdsteknologi, mener Christian Budde, at vi skal vende hver en sten og tage de næste skridt videre. ”Vi kan rigtig meget og skal meget mere. Og vi har brug for hinanden”, sluttede rådmanden, der gerne vil holde et lignende arrangement igen om et par år.

    Godt 100 mennesker fra nær og fjern deltog på konferencen heriblandt praktikere fra ældre- og socialområdet, virksomheder, uddannelsesinstitution, politikere og repræsentanter fra handicap- og ældreråd. Konstitueret direktør i Sundhed og Omsorg Thune Korsager styrede slagets gang.

    Meget mere velfærdsteknologi på DokkX

    På fredag den 3. december kl. 14 åbner rådmand Christian Budde den nye udstilling Velkommen hjem – med velfærdsteknologi på DokkX. Her er det teknologikonsulent Anna Voss med en mekanisk kat. 

    Sidst opdateret: 9. januar 2024