Gå til hovedindhold

Vellykket arrangement om søvn

Bobby Zachariae, psykolog og professor ved Aarhus Universitet, holdt forleden foredrag om søvn og søvnløshed på Folkestedet i centrum af Aarhus. Samtidig fik deltagerne en introduktion til appen HVIL, der gennem kognitiv adfærdsterapi kan behandle insomni / søvnløshed.

Indhold

    Når man sover, bevæger man sig igennem forskellige søvnstadier i løbet af natten. Der er REM-søvn, dyb søvn og let søvn. Alle stadier har deres funktion og er alle vigtige for vores oplevelse af søvnkvalitet, fortæller Bobby Zachariae. Vi bruger søvnen til bl.a. at konsolidere vores oplevelser og erfaringer. 

    Sovemedicin

    Med alderen får de fleste mindre dyb søvn, og det er helt normalt. Mange oplever imidlertid, at de sover dårligt og tyr til sovemedicin.  Sovemedicin er meget udbredt og kan godt bruges kortvarigt, men Sundhedsstyrelsen fraråder længere tids brug, fordi medicinen kan have nogle sundhedsmæssige bivirkninger. 

    Søvn er en meget aktiv og dynamisk proces. Bobby Zachariae

    Kognitiv adfærdsterapi mod søvnløshed

    Det er videnskabeligt dokumenteret, at kognitiv adfærdsterapi virker mod insomni/søvnløshed. Og der er ingen bivirkninger ved metoden. Studier har vist, at effekten af kognitiv adfærdsterapi er mere holdbar, end effekten af medicin. Det vil sige, at kognitiv adfærdsterapi mod søvnløshed skaber god og holdbar effekt også på lang sigt. Metoden virker også digitalt, og det benytter man sig i appen HVIL.

    Målet er, at folk får en sund søvn, og at de subjektivt vurderer søvnen positivt. Bobby Zachariae

    HVIL-app mod søvnløshed

    HVIL er en app udviklet af den århusianske virksomhed Enversion. Appen bygger for kognitiv adfærdsterapi, og Bobby Zachariae er garant for lødigheden af indholdet.  

    Som en del af et projekt, der skal forbedre borgernes livskvalitet, tilbyder Aarhus Kommune gratis adgang til appen for alle århusianere, der oplever søvnproblemer. Borgerne henvises fx fra egen læge; nogle er i et behandlingsforløb i et sundhedshus, og andre forsøger selv at forbedre søvnen ved hjælp af appen. 

    Folkestedet i Aarhus arrangerede og inviterede til arrangementet sammen med projektleder for HVIL. De deltagere, der ønskede det, hjælp fra bl.a. Lise Birk Kristensen fra Enversion til at komme i gang med at bruge appen. 

    Der er gratis adgang til appen t/m marts 2025, hvor projektet evalueres. 

    Projektleder er Katrine Kolster

    Sidst opdateret: 26. november 2024