Robotter desinficerer stuer på plejehjem

Disse otte pedeller fra aarhusianske plejehjem er nu certificerede i brugen af Decon-X. Signe Steen Risager fra Climates Aps står for oplæringen.

Tidsbesparende og effektivt

En stue på et plejehjem eller en bolig på et kommunalt bosted kan desinficeres på tre timer ved hjælp af robotten Decon-X. Først gøres lokalet klar til desinfektion: Møblerne rulles væk fra væggene, skabe og skuffer åbnes og alle ventiler og brandalarmer afdækkes med plastfilm, inden robotten overtager arbejdet.

Med brintoverilte-tåge fjernes 99,9999 procent af alle bakterier, vira og sporer fra rummet indenfor tre timer. Ved manuelt arbejde vil det typisk tage dobbelt så lang tid og være mindre effektivt.

Robotten omdanner brintoverilte til en tør tåge, der pumpes ud af robotten og fylder rummet. Herefter er rummet renset og klar til brug på ny.

Robotten giver os en god fleksibilitet på plejecentrene og mulighed for desinficering straks, der er behov for det f.eks. ved smitteudbrud.

Lotte Lucia Jelnes, sygeplejerske og velfærdsteknologikonsulent.

decon-x

 

Godkendt teknologi

Det danske selskab Climates Health Tech forhandler robotten og står også for oplæring og certificering af personalet. Climates Health Tech garanterer, at 99,9999 procent af alle bakterier, vira og sporer på alt inventar og teknisk udstyr er dræbt ved processen. Teknologien er godkendt af Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen.

Fra to til fire robotter

To Decon-X-robotter har været i drift i Aarhus Kommune siden 2015 og primært været brugt på Vikærgården ved ud- og indflytning af borgere. I forbindelse med corona har Aarhus Kommunen anskaffet yderligere to robotter. Alle pedeller på plejehjem uddannes og certificeres i brugen af robotterne. Flere pedeller i Aarhus Kommune certificeres i sensommeren og efteråret 2020.