Gå til hovedindhold

Meget mere e-læring

Erfaringerne med e-læring under coronakrisen er så gode, at e-læring nu bliver en fast bestanddel af kurserne i ergonomi og forflytning i Aarhus Kommune.

  • Læs op

Indhold

    Allerede en uge efter at Danmark lukkede ned, lå der et e-læringskursus i forflytning klar på Kursusportalen. Det skyldes en lynhurtig indsats af Digitaliseringen i MSO plus Peter Graabæk, fysioterapeut Område Marselisborg og ergonomiunderviser og Cecilie Høegh Langvad, ergonomiansvarlig i Sundhed og Omsorg.

    Kurset gennemgår grundprincipper indenfor forflytning, risikovurdering og -styring og hjælpemidler. Kurset er bygget op af tekster, der speakes og videoer, som diverse leverandører har udlånt.

    slide fra elæring

    Vi har faktisk ønsket at lave noget e-læring i et års tid. Nu fik corona skubbet os i gang, siger Cecilie Høegh Langvad, ergonomiansvarlig.

    Kombination af e-læring og tilstedeværelse

    Under nedlukningen blev e-læringskurset suppleret af sidemandsoplæring, hvor det var muligt, og fungerede som en nødløsning. Nu er Undervisningscenter for Velfærdsteknologi delvist åbnet igen, og man har valgt at fortsætte med e-læringen, fortæller Cecilie Høegh Langvad.

    • Det foregår på den måde, at alle begynder med e-læringskurset i forflytninger. Det tager en time, som afsluttes med en multible choice-test. På den måde får alle et fælles fundament. E-læringen kan ikke stå alene, men e-læringskurset gør, at vi kan bruge tiden på Undervisningscenteret på praktiske øvelser, og det fungerer rigtig godt, siger Cecilie Høegh Langvad.

    multible choice

    Begrænsninger på Undervisningscentret

    Undervisningscentret åbnede igen ned 28. maj. Beredskabsgruppen har godkendt, at der gennemføres undervisning højst hver tredje dag og kun i tre timer ad gangen. Undervisere og deltagere bærer visir og mundbind på kurserne. De kurser, der tidligere varede seks en halv time, varer foreløbig kun tre timer. Det er derfor nødvendigt at få fyldt noget viden på kursisterne gennem e-læring, inden de møder op på Undervisningscentret.

    Godt, at det er e-læring, så man kan tage det i det tempo, man har brug for, siger kursist på e-læringsforløb.

    Populært e-læringskursus

    Cecilie Høegh Langvad har fået 12 henvendelser fra andre kommuner, der er interesserede i e-læringskurset. Der er endda kommet en enkelt henvendelse fra Sverige. Flere fortæller, at de vil bruge Aarhus Kommunes kursus som inspiration, fordi de selv skal i gang med at udvikle tilsvarende. MSB (Social og Beskæftigelse) har taget kurset til sig, og det ligger nu på deres kursusportal.

    Det siger deltagerne

    Over en periode på to måneder (3. april til 4. juni) har 442 kursister taget e-læringskurset.

    Over 80 procent af deltagerne finder kurset relevant og formidlingen god. De er overordnet tilfredse med kurset. Her et udpluk af deltagernes bemærkninger fra evalueringen.

    •  Godt, at det er e-læring, så man kan tage det i det tempo, man har brug for.
    • Jeg kan godt lide, at der er videoer til at demonstrere de forskellige hjælpemidler.
    • Godt kursus som kort introduktion, men skal suppleres med praksis.

    bestået

    Sidst opdateret: 11. december 2023