Gå til hovedindhold

Lydbøger til plejehjem

En hurtig indsats har gjort det muligt for borgere på plejehjem at lytte til bøger på eReolen uden NemID.

  • Læs op

Indhold

    Et unikt og hurtigtarbejdende samarbejde mellem et plejehjem, DokkX, biblioteket og Mofibo gør det nu muligt for beboere på plejehjem at få læst bøger højt. Alle kan være med, for der kræves hverken betaling eller NemID.

    Nedsat social aktivitet på plejehjem

    Flere aktiviteter på plejehjem kan ikke gennemføres normalt på grund af corona. Det gør lange dage endnu længere. Og der er så meget corona i tv, at beboerne på plejehjem trænger til noget andet input end al den sygdom, mener Louise Rønne Bengtson, der er oplevelsesmedarbejder på plejehjemmet Hørgården i Aarhus. 

    Hvis der var stille før, så er der da rigtig stille nu.

    Louise Rønne Bengtson så et behov hos nogle borgere for at kunne lytte til lydbøger. Mange har nedsat syn, så almindelige bøger er ikke en løsning. Problemet med lydbøger var bare det der med NemID.

    DokkX finder løsning

    Mie Ryø Mathiesen er design- og teknologikonsulent på DokkX, og hun greb hurtigt bolden. Der blev lavet en aftale med eReolen, der fandt en løsning, så man kan oprette beboere på plejehjem uden NemID. Det er også lykkedes Mie at lave en aftale med bogplatformen Mofibo, der giver to måneders gratis adgang for plejehjemsbeboere i Aarhus Kommune. Nu kan beboerne vælge mellem lydbøger på eReolen, der i forvejen er et gratis tilbud, og lydbøger på Mofibo.

    Der er rift om tablets

    Ordningen blev på 24 timer så stor en succes, at der er rift om de foreløbig 10 tablets, der er til rådighed til de over 40 plejehjem, der er i Aarhus Kommune. Der er derfor nu et arbejde i gang for at skaffe flere tablets, og det ser ud til at lykkes.

    Sådan foregår det

    Oplevelsesmedarbejderne lokaliserer de borgere, de mener kan få glæde af tilbuddet. Herefter rykker Mie Ryø Mathiesen fra DokkX ud og leverer tablet og opretter brugeren. Hun står også for den øvrige service og administration af ordningen. Håbet er, at det på sigt bliver muligt for plejehjemmene at have et antal profiler på eReolen, som ikke er bundet op på en bestemt bruger. Det vil lette arbejdsgangen væsentligt.

     

    Når 1 + 1 giver 3

    At man som beboer på plejehjem nu kan benytte eReolens tilbud uden NemID viser, at det nytter at rykke på en god idé. At de enkelte medarbejdere, i dette tilfælde Louise og Mie, kan udrette små mirakler i samarbejde med velvilligt indstillede folk fra både biblioteket og Mofibo. 

    Sidst opdateret: 6. december 2023