Gå til hovedindhold

Fald i antal forflytningsulykker fortsætter

Udvikling af et nyt ergonomikoncept i 2018 og samtidig etablering af Undervisningscenter for Velfærdsteknologi har reduceret antallet af forflytningsulykker med 62 procent i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune.

Indhold

    I 2017 registrerede Sundhed og Omsorg (MSO) 138 ulykker i forbindelse med forflytninger. (Se nedenstående graf). I 2024 er tallet helt nede på 53 ulykker. MSO har stort fokus på at implementere nye arbejdsgange og undervise i at bruge forflytningshjælpemidler korrekt. Indsatsen er lykkedes, fordi man har prioriteret at investere i undervisningen, mener Cecilie Høegh Langvad, projektleder og ergonomiansvarlig.

     

    Det er nødvendigt med løbende fokus og videreuddannelse, mener Cecilie Høegh Langvad.

    - Alle medarbejdere i Sundhed og Omsorg følger vores ergonomikoncept, og det indebærer, at man regelmæssigt deltager på obligatoriske ergonomikurser. Vi har desuden løftet kvaliteten af ergonomiundervisningen ved at uddanne vores egne ergonomiundervisere og ved at samle kurserne centralt på Undervisningscentret. Det er nødvendigt med løbende fokus og videreuddannelse, hvis man vil ændre nogle ting, og det er vi i høj grad lykkedes med i forbindelse med forflytningsulykker, fastslår Cecilie Høegh Langvad.

     

    HR Arbejdsmiljøs opgørelse over forflytningsulykker fra 2024:

    Forflytningsulykker medfører sygefravær

    Nedenstående graf viser fordeling af de samme forflytningsulykker, hvor det er markeret, hvilke ulykker der er med forventet fravær = mørkeblå (måling først begyndt i 2020). Fravær kan være en indikator på alvorlighedsgraden af ulykken.

    Som det ses af grafen, er der også her sket et fald, nemlig fra 50 ulykker med fravær i 2023 til 34 ulykker med fravær i 2024.

    Ulykker i forbindelse med forflytning koster ofte langvarige sygemeldinger, som er belastende for medarbejderen, teamet og økonomien.  

     

    Generelt om ergonomiundervisning i Sundhed og Omsorg

    Ergonomiundervisning er obligatorisk for alle medarbejdere i MSO. Der er både grundkurser og en række opfølgningskurser, som medarbejderne skal deltage i. Der er cirka 2500 kursister til undervisning hvert år. Kursister begynder ofte med e-læring, som følges op af tilstedeværelseskurser. 35 undervisere, der er uddannede ergoterapeuter og fysioterapeuter, varetager undervisningen, og de har også taget MSO’s egen uddannelse som ergonomiundervisere. Der undervises i brug af hjælpemidler og arbejdsteknikker for at understøtte det gode arbejdsmiljø, som er nødvendigt for at fastholde og rekruttere medarbejdere.

    Sidst opdateret: 1. april 2025