Gå til hovedindhold

DokkX introducerer studerende til velfærdsteknologi

Uddannelsesinstitutioner booker i stor stil DokkX til at introducere de studerende til velfærdsteknologi. De nye teknologier dækker mange fagområder, og fx sosu’er og sygeplejersker, ingeniører og designere får på DokkX hands on-kendskab til, hvordan man bruge de nyeste, teknologiske hjælpemidler.

  • Læs op

Indhold

    Sosu’er kombinerer omsorg med teknologi

    Sosu-assistenter og -hjælpere er nøglepersoner, når det handler om praktisk anvendelse af velfærdsteknologier i hverdagen. På DokkX introduceres sosu’erne til fx intelligente senge, loftlifte, sensorteknologi og online-træningsmetoder. DokkX har siden åbningen i 2016 været en fast del af Sosu Østjyllands uddannelser. Andre sosu’er kommer fra Herning, Viborg, Holstebro, Randers, Grenå og Fredericia.

    Det stimulerer deres kreativitet, så de bliver bedre til at se anvendelses- og udviklingsmuligheder i teknologiske løsninger.

     

    Den bedste dag på studiet

    En studerende fra sygeplejerskeuddannelse i Silkeborg udtrykte efter et besøg på DokkX, at det var den bedste dag på hele uddannelsen. Sygeplejerskeuddannelse har et fire-timers besøg på DokkX som en fast del af tredje semester. Dagen er delt op i en teoretisk del og en praktisk del. Netop muligheden for at se, prøve og røre ved tingene giver stor værdi, fortæller Jytte Pahus, lektor ved sygeplejerskeuddannelsen i Silkeborg.  

    "Det åbner deres øjne for, hvad velfærdsteknologi kan bruges til i praksis sammen med patienterne. Det stimulerer deres kreativitet, så de bliver bedre til at se anvendelses- og udviklingsmuligheder i teknologiske løsninger. Og når de kommer i arbejde på et hospital eller i en kommune kan de byde ind med løsninger, der kan være til gavn for patienterne, fordi de selv har haft tingene i hænderne", siger Jytte Pahus.

     

    Jeg er ikke i tvivl om, at min tid på DokkX har haft en meget positiv indflydelse på min jobsøgning.

    Ingeniører i praktik

    Sundhedsteknologiingeniører, der dimitterer fra AU Katrinebjerg, uddannes til at udvikle velfærdsteknologier, og DokkX er blevet en fast del af ingeniørernes første semester. DokkX fungerer desuden som ingeniørpraktik på femte semester. Mødet med borgere og terapeuter på DokkX styrker uddannelsen, mener Anne Dunker, der er tidligere praktikant på DokkX og nu ansat i Vejle Kommune, hvor hun arbejder med velfærdsteknologi.

    "DokkX fungerer som et rigtig godt bindeled mellem studiet og den virkelige verden. DokkX hjælper en med at forstå, hvad man kan bruge sin uddannelse til i fremtiden. Jeg kendte ældreområdet ret godt i forvejen, og på DokkX fik jeg desuden indsigt i handicapområdet og i social- og psykiatriområdet. Det har været meget værdifuldt. Jeg er ikke i tvivl om, at min tid på DokkX har haft en meget positiv indflydelse på min jobsøgning. Folk, der arbejder med velfærdsteknologi i andre kommuner, kender og respekterer DokkX", siger Anne Dunker.

    Produkternes formgivning er vigtig

    Selvom man får en funktionsnedsættelse, forsvinder den æstetiske sans ikke. Det ved de godt på designuddannelsen Design for Change, og DokkX har siden 2016 haft en aftale med VIA, der står for uddannelsen Entrepreneurship og Design for Change. Som et fast element i uddannelse kører VIA og DokkX i samarbejde et forløb over fire uger, hvor de designstuderende skal løse en bunden opgave indenfor velfærdsteknologi. Der er stor begejstring hos de studerende for at løse opgaver direkte for slutbrugerne af velfærdsteknologi, og en del af de færdige produkter udstilles efterfølgende på DokkX.

    Sidst opdateret: 6. december 2023