Det er godt at stå op

Der er række fysiske problemer ved at sidde i kørestol. Nogle af dem er f.eks. stivhed i leddene og problemer med mave og tarmsystem. Manglende ledbevægelighed koster mange fysioterapeuttimer og mange smerter, og det er svært at komme af med afføringen, når man ikke kan motionere sig til en god fordøjelse. Det kan være ødelæggende for livskvaliteten.

Ståstol stiller krav til fysik og psyke

Jesper på 48 år har en rygmarvsskade efter en trafikulykke. Han har i nogle måneder afprøvet en kørestol med ståfunktion, og det har krævet noget tilvænning.

Jesper føler sig mere handicappet, når han bevæger sig rundt i det offentlige rum i en el-kørestol, end hvis han drøner rundt i sin manuelle kørestol. Han har gennem nogle år trænet dagligt i sin manuelle stol og er oppe på snildt at kunne køre over 10 km på en tur udendørs. Han føler sig mere ovenpå, når han kan komme omkring ved egen hjælp. Der har desuden været nogle udfordringer i forhold til at få plads til kørestolen indendørs.

Mød Jesper i video

På trods af de udfordringer, der har været ved at lære at bruge en kørestol med ståfunktion, ser Jesper nogle fordele ved stolen. Den har gjort en stor positiv forskel for Jespers fordøjelse, og han synes også, at det er rart af og til at komme i øjenhøjde med folk, når han taler med dem, så man oplever, at han er en udsædvanligt høj mand. Mød Jesper i videoen, hvor han bl.a. fortæller om vigtigheden af at kunne slå en prut! (3:44)

Projektet Jeg kan mere, når jeg står viser, at en el-kørestol med ståfunktion er mest relevant for børn og unge, der i forvejen bruger el-kørestol.

 Mere info

  • Se vedhæftede rapport om projektet for mere info og kontakt gerne projektleder Jacob Hanberg Gohlke, hvis du har spørgsmål.