Bedre søvn med teknologi
Det har hidtil været vanskeligt at anvende velfærdsteknologier til f.eks. bedre søvn hos borgere med demens. Det bliver der nu forsøgsvis lavet om på. Et frikommuneforsøg skal udvikle en proces, der gør det muligt at tage teknologier i brug på baggrund af faglig vurdering og samtykke fra pårørende.
Der testes på teknologier til bedre søvn
Mange mennesker med demens sover desværre dårligt. Den mangelfulde søvn går ud over helbredet, de kognitive funktioner og ressourcerne i hverdagen. I værste fald kan dårlig søvn forværre demensen. Der findes en række teknologier, der kan tages i brug for at øge chancerne for en god nattesøvn. Der kræves habilt samtykke fra den enkelte borger for at bruge teknologierne. Problemet er, at mange af dem, der kan få glæde af teknologier, ikke er i stand til at give samtykket.
Ny proces under udvikling
I stedet for habilt samtykke skal der nu laves en proces, hvor en faglig vurdering og et samtykke fra nærmeste pårørende er tilstrækkeligt til at anvende teknologier. Processen foregår som et tæt samarbejde mellem personale og pårørende. Man vil bl.a. se på borgerens helbredstilstand, funktionsevnetilstand, adfærd, livshistorie og ressourcer. Søvn og døgnrytme udredes ved hjælp af sensorteknologi. Man afklarer, om borgeren f.eks. kan have glæde af en gåtur for at blive fysisk træt og dermed sove bedre om natten. Når udredningen er færdig, kan det blive aktuelt at tage video-kig-ind i brug.
Frikommuneforsøget er godkendt af Socialministeriet og løb til udgangen af 2020.
Ida Munk Sandegaard Skyt
Projektleder
Ergoterapeut/cand.scient.
Telefon:
+45 41 85 54 30
E-mail: idmp@aarhus.dk