Gå til hovedindhold

Alice har fået sit liv igen ved at træne

91-årige Alice fra Aarhus C havde modstræbende accepteret, at smerter i benene var blevet en del af livet, og at hun havde voldsom svært ved at gå. Det har ugentlig træning med støtte fra den faste hjælper ændret radikalt på.

Indhold

    I dag rejser Alice sig nemt fra stolen for at gå ud i køkkenet og lave en kop kaffe. Sådan var det ikke for et halvt år siden, hvor hun nogle gange måtte opgive overhovedet at komme op fra stolen. Dengang var Alice plaget af konstante smerter ned over lænderyggen og ballen og i højre ben; det kunne være en helt uoverskuelig opgave at rejse sig op.   

    ”Jeg synes, jeg havde prøvet alt. Jeg har fået 100 nåle stukket i ballen hos en akupunktør, og det hjalp ikke. Jeg havde ondt hele tiden og kunne ikke sove om natten. Jeg havde faktisk givet op og var i ret dårligt humør”, fortæller Alice. ” Jeg sagde egentlig kun ja til det her træning, fordi jeg blev presset, og jeg ville bevise, at det ikke nyttede noget”.

    Hurtig gevinst ved enkle øvelser

    Det viste sig ret hurtigt, at det faktisk nyttede, da Alice begyndte at træne et kvarter to gange om ugen med sin faste hjælper Else. Der er tale om nogle enkle øvelser med elastik, hvor Alice skiftevis trækker benet væk med modstand fra elastikken og skubber benet fremad, igen med modstand fra elastikken. Det er øvelser, Alice har fået styrken til at at lave, men hun har brug for hjælp til elastikken.   

    Træningen har stået på i et halvt års tid nu, men der var effekt næsten med det samme, fortæller Alice, der også blev overrasket over, at det slet ikke gjorde ondt at træne. Generelt har træningen været livsforbedrende.

    ”Jeg føler, at jeg har fået mit liv igen. Nu kan jeg gå almindeligt med rollatoren. Det kunne jeg ikke før. Jeg kan gå ned i vaskekælderen eller over til købmanden efter nogle småting. Og så er smerterne væk! Det er helt fantastisk, hvad de lette øvelser har gjort”, siger Alice.

    Jeg synes, jeg er blevet et helt nyt menneske. Alice 91 år

    Vi er et godt team

    Der skulle lidt overtalelse til fra både en svigerdatter og social- og sundhedshjælper Else Tjørnild for at få Alice i gang med træningen, men nu kører det godt, synes Else.

    ”Motivationen fejler i hvert fald ikke noget, og Alice har opnået flotte resultater. Tidligere smurte vi mad og lavede forskelligt andet i køkkenet om morgenen, men nu klarer Alice det hele selv. Det er pragtfuldt at se, hvor god Alice er blevet. Vi er et godt team”, konstaterer Else.

    Else synes godt om opgaven med at hjælpe med træning; hun træner med flere borgere, hvor den ældste er 101 år og oplever det som en stor tilfredsstillelse, når der sker fremskridt.

    ” Vi begyndte i det små, men Alice har været god til at presse sig selv lidt, selv om der var lidt muskelømhed i begyndelsen. Og vi kan jo se, at det virker, når man laver øvelserne igen og igen og igen”, siger Else, der også kan se, at der stadig er plads til fremgang. 

    Else Tjørnild, social- og sundhedshjælper i Hjemmeplejen Frederiksbjerg, assisterer Alice med træningen.

    Forbedring af balancen

    Efter omkring et halvt års bentræning med elastikker har Alice fået blod på tanden og er nu gået i gang med at træne sin balance. Det har allerede resulteret i, at hun kortvarigt kan slippe rollatoren med begge hænder uden at falde. Det betyder, at hun nu meget bedre selv kan klare at få tøjet af og på, og hun er på måde blevet mere selvhjulpen. Forbedringen af balancen har også betydet, at Alice igen er begyndt at komme i sit køkken og lave lidt mad.

    Alice træner balancen næsten dagligt ved at stå op på tå og kigge ud fra 4. sal igennem et højtsiddende vindue i lejligheden. Hun laver også mini-squads foran vinduet, imens hun nyder udsigten.

    ”Jeg er virkelig glad for, at jeg lod mig overtale til at komme i gang med at træne. Jeg er stadig afhængig af rollatoren, men jeg føler, at jeg har fået mit liv igen”, siger Alice.

     

    Fakta:

    Overdraget træning er træning, som efter SEL § 86.2. overdrages fra en fysioterapeut til den faste hjælper i hjemmet. Fysioterapeuten udformer et træningsprogram i Exorlive Assistant ud fra borgerens forudsætninger, men det er hjælperen, der udfører træningen sammen med borgeren.

    Exorlive Assistant er en digital træningsplatform, hvor hjælperen kan tilgå træningsprogrammer, som fysio- og ergoterapeuter har udarbejdet til borgerne.

    Via platformen kan terapeuterne følge træningen på afstand og løbende justere i øvelser i hht. til den feedback, der kommer fra hjælperen.

    Målet med overdraget træning er, at borgerne opnår mere træning, end de ville få ved udelukkende at træne med en fysioterapeut, og at de vedligeholder funktionsevnen. Det er dokumenteret i tidligere projekt, at borgerne kan udsætte behovet for mere hjemmepleje.

    Sidst opdateret: 18. november 2024